U bent hier : Onthaal » Leven in Schaarbeek » Verenigingen » Coördinatie Kinderopvang

Coördinatie Kinderopvang

Een kindVandaag de dag moeten heel wat gezinnen hun gezinsleven en werk op elkaar afstemmen. Dat evenwicht vinden is niet altijd even gemakkelijk en creëert nieuwe behoeften op het vlak van kinderopvang.

Naar aanleiding van een decreet van de Franstalige Gemeenschap van 2003 (het ATL-decreet) werd binnen de vzw Réseau Coordination Enfance de Dienst Naschoolse Opvang van Schaarbeek opgericht. Die zorgt in overleg met de gemeente voor de coördinatie van vrijetijdsactiviteiten voor kinderen tussen 2,5 en 12 jaar, d.w.z. doorgaans na school of tijdens de vakanties.

Er zijn tal van activiteiten: culturele en sportieve activiteiten, vakantiestages, studiebijstand, huiswerkschool, opvang op school, jeugdbewegingen …

De meeste bestaande activiteiten in Schaarbeek zijn trouwens beschreven in de brochure die we om de twee jaar uitgeven "Wat te doen na schooltijd in Schaarbeek?". 

Om de vijf jaar moet een stand van zaken van de buitenschoolse opvang worden opgemaakt. Sinds augustus gaan de buitenschoolse coördinatrices van Schaarbeek op bezoek bij de opvangcentra die activiteiten organiseren voor kinderen tussen 2,5 en 12 jaar voor of na de schooluren, op woensdagnamiddag of tijdens het weekend en schoolvakanties.

Bent u zo'n opvangcentrum en hebben onze medewerkers nog geen contact met u opgenomen, laat het ons dan weten. Het ATL-decreet wil een globaal en samenhangend beeld geven van de opvang van kinderen tussen 2,5 en 12 jaar.

Bovendien kunnen de opvangcentra rekenen op specifieke ATL-subsidies, in zoverre ze aan volgende criteria voldoen:

  • minstens 2 opeenvolgende uren en tot 17.30 uur kinderen opvangen op weekdagen;
  • geen andere subsidies ontvangen voor kinderopvang.

Denkt u recht te hebben op ATL-subsidies?

Onze dienst antwoordt graag op al uw vragen over de nodige stappen voor het verkrijgen van deze subsidies:

Réseau Coordination Enfance
Dienst Buitenschoolse Opvang van Schaarbeek
Elise Bouchelet en Michelle Uthurry
ATL-coördinatrices
Filomenastraat 37
1030 Schaarbeek
Tel.: 02 219 26 04

Laatste wijziging: 06/11/2014

Naar boven

Praktische info