U bent hier : Onthaal » Nieuws » Vanaf 2018 wordt het Brussels Gewest een Lage Emissie Zone

Vanaf 2018 wordt het Brussels Gewest een Lage Emissie Zone

december 2017

Affiche lezVanaf 1 januari 2018 wordt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een LEZ, d.w.z. een Low Emission Zone, een lage-emissiezone. De lage emissiezone is een van de voornaamste maatregelen van het Lucht-Klimaat-Energieplan van het Brussels Gewest.

 

Bepaalde, uit het autoverkeer afkomstige verontreinigende stoffen hebben een negatieve invloed op onze gezondheid: toename van luchtwegaandoeningen en ademhalingsproblemen, bronchitis, astma, ... Door de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan de toegang tot het Brussels Gewest te ontzeggen, dragen we bij tot de verbetering van de luchtkwaliteit.

 

Waaruit bestaat deze LEZ concreet?

Het volledige grondgebied van het Brussels Gewest (de 19 gemeenten) zullen bij deze lage-emissiezone betrokken zijn. Toegangscriteria, gebaseerd op de brandstof en de Euronorm van het voertuig bepalen welke voertuigen nog mogen rijden binnen de zone.

De invoering van deze maatregel gaat gepaard met een overgangsperiode van 9 maanden waarbinnen enkel waarschuwingen zullen worden gegeven om de burgers toe te laten zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Vervolgens zal het niet naleven van de toegangscriteria tot een administratieve geldboete van 350 euro leiden.

In 2018, het eerste toepassingsjaar, zullen de dieselvoertuigen met Euronorm 0 en 1 worden verboden. Geleidelijk aan zullen de toegangsvoorwaarden strenger worden.

 

Welke voertuigen zijn betrokken?

Alle voertuigen (personenwagens, bestelwagens, bussen en autocars) die Brussel binnenrijden, zullen aan een controle worden onderworpen, ongeacht of ze in België of in het buitenland zijn ingeschreven; met uitzondering van moto’s, voertuigen van +3.5t (voor goederentransport), de prioritaire voertuigen, enz. Voor bepaalde voertuigen moet een afwijking worden gevraagd. De aanvragen voor een afwijking, de registratie voor buitenlanders en de aankoop van een dagpas zullen mogelijk zijn vanaf de zomer van 2018.

 

Wenst u meer informatie (namelijk over welke voertuigen het gaat, per jaar en per brandstof)  ? www.lez.brussels

 

 

 

Laatste wijziging: 04/01/2018

Naar boven

Schaarbeek Info - 15/01/2018

Schaarbeek-info - Gemeenteblad

Kranten en Persmededelingen